Ofte stillede spørgsmål
På denne side kan du finde hjælp, vejledning og svar på dine spørgsmål om anskaffelse af regnvandssystemer og genanvendelse af regnvand:
- Hvilken størrelse regnvandsbeholder skal jeg vælge?
- Er mit hus egnet til et regnvandsanlæg?
- Hvor meget kan jeg spare med et regnvandsanlæg?
- Hvad kan jeg bruge regnvand til i husholdningen?
- Kan man drikke regnvand?
- Hvad er fordelen for miljøet ved, at jeg genbruger mit regnvand?
- Hvorfor er det vigtigt med individuel rådgivning om regnvandsanlæg?
– Hvilken størrelse regnvandsbeholder skal jeg vælge?
Uanset om du vil genbruge dit regnvand til husholdningen eller til vanding af haven, er der tre tommelfingerregler, som kan hjælpe dig med at finde den rigtige regnvandsbeholder:
- Skal regnvandstanken bruges i husholdningen, skal den have en kapacitet på ca. 1000L pr. person i huset.
- 1000L regnvand kan vande op til 150m2 haveareal.
- Der bør være mellem 20-25m2 tagareal for hver 1000L regnvandsopbevaring.
Ud fra tommelfingerreglerne kan du udregne, hvilken størrelse regnvandsbeholder, du og din husstand har brug for. Lad os tage to eksempler på sådanne udregninger:
Eksempel 1: 3 personer i husstanden og et vandingsareal på 150m2
En husstand med tre personer og en have på 150m2 har besluttet sig for at genanvende regnvand både til vanding i haven og til brug i husholdningen. Udregningen for deres regnvandsanlæg vil derfor se således ud:
3 personer a 1000L 3000 L
+ 150 m2 vandingsareal 1000 L
= Nødvendig beholderkapacitet 4000 L
4000 L ÷ 1000 L = 4
20 m2 tagareal * 4 = 80m2 (mindste tagareal)
Eksempel 2: 6 personer i husstanden og et vandingsareal på 225m2
En anden husstand med seks beboere vil også anvende regnvand både i husholdningen og i haven. Deres have er 225m2 stor. Udregningen for deres regnvandstanke vil se ud som følger:
6 personer a 1000L 6000L
+ 225 m2 vandingsareal 1500L
= Nødvendig beholderkapacitet 7500L
7500 L / 1000 L = 7,5
20 m2 tagareal * 7,5 = 150m2 (mindste tagareal)
Udregningerne og tommelfingerreglerne er vejledende og tager udgangspunkt i en nedbørsmængde på 800L/m2 om året. Hvis du ønsker professionel vejledning til at udregne størrelsen på den regnvandsbeholder, som dækker dine behov, er du meget velkommen til at kontakte op på telefon (+45) 40 13 81 57 eller på genvand@gmail.com.
– Er mit hus egnet til et regnvandsanlæg?
Dit hus er egnet til et regnvandsanlæg, hvis du har en have med plads til nedgravning af regnvandsbeholderne. Langt de fleste parcelhuse har et stort nok tagareal til at kunne forsyne et regnvandsanlæg af en vis størrelse.
Er der ikke mulighed for nedgravning af regnvandsbeholdere ved dit hus, er der stadig rig mulighed for at installere regnvandstønder over jorden.
Du vil kunne bruge regnvandet fra regnvandsanlægget både i haven og i husholdningen. Både huse i byen og på landet kan desuden genbruge regnvandet som drikkevand. Vi fraråder dog anvendelse af regnvand som drikkevand i huse, som har asbesttag.
Med individuel rådgivning fra Genvand ApS er du sikker på, at din regnvandsløsning kommer til at passe til dit hus og dine behov. Ring og hør mere på telefon (+45) 40 13 81 57.
– Hvor meget kan jeg spare med et regnvandsanlæg?
Med et regnvandsanlæg, som leverer vand både til husholdningen og til vanding udendørs, kan din husstand spare op til 50 % af forbruget af rent drikkevand fra forsyningsselskabet. Husstandens årlige omkostninger til vand kan med andre ord blive halveret.
Jo flere formål, du anvender regnvand til i stedet for rent drikkevand, desto flere penge sparer du. Den præcise besparelse afhænger af anlæggets størrelse.
– Hvad kan jeg bruge regnvand til i husholdningen?
Regnvand kan anvendes både udendørs og i husholdningen.
Udendørs kan regnvandet genbruges til for eksempel havevanding, bilvask, havespringvand, vanding af husdyr eller nedkøling af bygninger. Kun fantasien sætter grænser.
I husholdningen kan regnvand blandt andet anvendes til toiletskyl, tøjvask, rengøring og vinduespudsning. Med det rigtige regnvandsanlæg og de rigtige filtre kan regnvandet endda genbruges som drikkevand.
– Kan man drikke regnvand?
Ja. Med de rigtige filtre kan regnvand genbruges som drikkevand. Genvand fraråder dog at anvende regnvand som drikkevand i huset med asbesttag.
Genvand tilbyder forskellige drikkevandsløsninger og rådgivning om regnvand som drikkevand. Ring og hør nærmere på telefon (+45) 40 13 81 57 eller skriv en mail til genvand@gmail.com.
– Hvad er fordelen for miljøet ved, at jeg genbruger mit regnvand?
Hele 75 % af jordens overflade er dækket af vand – men kun 3 promille af vandet kan bruges som drikkevand. Drikkevand er med andre ord en dyrebar ressource.
Ved at genbruge regnvand i husholdningen og i haven, er du med til at sikre, at også de kommende generationer har rent drikkevand. I lang de fleste danske husstande, bruges det rene drikkevand i dag til både toiletskyl og havevanding. Det er unødvendigt at anvende rent drikkevand til sådanne formål.
Med en regnvandsløsning fra Genvand kan du skifte drikkevandet ud med regnvand og både gøre en indsats for miljøet og spare penge.
Bonussen for miljøet består af langt mere end den mængde rent drikkevand, du sparer. I modsætningen til drikkevandet fra forsyningsselskaberne indeholder regnvand ingen kalk. Ved tøjvask, i toilettet og ved rengøring kan du derfor også spare på rengøringsmidlerne, og dit spildevand udleder dermed færre miljøskadelige stoffer.
Genbrug af regnvand er omtanke for miljøet – både på den konkrete vandregning og på længere sigt med en mildere spildevandsudledning.
– Hvorfor er det vigtigt med individuel rådgivning om regnvandsanlæg?
Dit hus og dine behov er unikke. Derfor er det vigtigt, at du lader dig rådgive, inden du investerer i en regnvandsløsning. At bestille et regnvandsanlæg uden at få vejledning til opsætning og udregning af kapaciteten, kan resultere i øgede omkostninger eller uforudsete problemer.
Hos Genvand har vi en bred viden og mange års erfaring med genanvendelse af regnvand, og vi garanterer, at vores individuelle løsninger til hver enkelt kunde virker.
Ring til os i dag på telefon (+45) 40 13 81 57 eller skriv en mail til genvand@gmail.com og få rådgivning om, hvilke løsninger der passer til dig.